Kiralık Fotoğraf Makinesi
  • Kiralık Ekipmanlar

Bir fotoğrafı çekebilmek için fotoğraf makinesinin gövdesinden sonraki en önemli aparat, makinelerin ön tarafında yer alan ve merceği de içerisinde barındıran, objektif olarak adlandırılan aparatlardır. Aslında lens adıyla üretilen bu parçalar, dilimizde objektif ismiyle de kullanılmaktadır.

cmos.png

Lensler, vizörde görünen görüntüyü filme ya da dijital fotoğraf makinesi kullanıyorsanız cmos sensöre (Kadrajda görülen odaklanmış görüntüyü sensöre kaydetmek için dijital fotoğraf makinalarında kullanılan chip'lere verilen isim.) işleyen mekaniğin ön tarafında yer alır ve görüntüyü sanal olarak film kağıdının/sensörün üzerinde oluşturulmasını sağlar.

sfsd.jpeg

İnsanlığın fotoğraf dünyasına giriş kapısı olarak belirtilen objektifler, aslında oldukça karmaşık bir sisteme sahipler. Bas ve çek veya rangefinder (Yerleşik lensi olan küçük, kullanımı kolay kameralardır.) olarak adlandırılan fotoğraf makinesi kategorilerinde objektifler genelde değiştirilemez olur. Üretici firma, makine henüz üretim aşamasındayken kendi standartlarına göre bir odak uzunluğu belirler ve makine, bu objektifle birlikte piyasaya çıkarılır.

Filmli fotoğraf makine döneminde SLR (Single lens reflex), günümüzde ise SLR'ların dijitalleştirilmiş versiyonları olan DSLR (Digital single lens reflex) dünyasında ise objektifler gövdeden ayrılabilir ve makineye uyumlu olarak üretilen tüm objektifler gövdeye takılabilir.

 Hem ekonomik bütçe hem de son teknoloji ekipmanları erişilebilir fiyatlarla tüm lensleri kiralayabilir ve rahatlıkla kullanabilirsiniz. Daha fazla bilgi ve seçenekler için kiralikfotografmakinesi uzmanımızı arayabilirsiniz.

sdf.jpg

Lens çeşitleri nelerdir?

1) Netleme çeşidine göre Lens Türleri:

otomatik-netleme.jpg

Otomatik netleme objektifler: Netleme sırasında makinenin deklanşörüne yarım basıldığında objeye otomatik olarak netlenebilen lenslerdir. Günümüz lenslerinin birçoğu otomatik netlemelidir. Kullanım açısından daha pratiktirler. Lens iç yapısında netleme motoru barındırırlar. Elektronik aksam içerdikleri için birçok kontrolleri makine üzerinden doğrudan yapılabilir.

manuel.jpg

Manuel netleme objektifler: İster filmli makineler olsun ister DSLR makineler olsun, çekilen objeye netleme yaparken otomatik değil de, lens üzerindeki netleme halkası ile netlenbililen objektiflerdir. Bu tür objektiflerin büyük bir çoğunluğu SLR zamanından kalma tarihi lenslerden ibarettir.

2) Odak uzaklığına göre lens çeşitleri:

sabit.jpg

Sabit (asal) odaklı (prime) lensler: Odak uzaklığı değişmeyen, sabit odak uzaklığına sahip merceklerdir. Örneğin: 50mm f1.8 ya da 135mm f2.8 gibi. Bu tür objektiflere Prime (pıraym :)) objektifler de denir. Prime lensler diğer lenslere göre çok daha kaliteli görüntü üretirler. Muhtemelen bu yüzden prime deniyordur. Birçok sabit odaklı lens mevcuttur. 6mm, 12mm, 16mm, 20mm 35mm 60mm, 80mm,10mm, 135mm, 150mm, 200mm gibi çeşitleri mevcuttur.

degisken-lens.jpeg

Değişken odaklı (zoom) lensler: Odak uzaklığı değiştirilebilen lenslerdir. Konuya yakınlaşıp uzaklaşılabilir. Gündelik çekimler için kullanılabilir. ZUM objektifler olarak da anılırlar. Marka ve modele göre zum aralığı değişebilir.

3) Bakış açılarına göre fotoğraf makinesi lens çeşitleri:

genis-aci.jpg

Geniş açılı objektifler: Odak uzaklıkları 50mm den az olan objektiflere denir. 35mm, 28mm 24mm olanları en çok bilinenleridir. Daha küçük odaklı olanlara ultra geniş açılı objektif de denir. Geniş bakış açısı sunarlar.  Çok geniş açı fotoğraf yapabilen objektif türüdür. Dolayısı ile açı olarak genişlik lazım gelen çekimlerde kullanılır. Örneğin sokak fotoğrafçılığında ya da mimari fotoğrafçılıkta sıklıkla kullanılır.

normal-acili-lens.png

Normal açılı objektifler: Full Frame yani tam kare sensörlü makinelere göre odak uzaklığı 50mm civarında olan objektiflerdir. 1.5x çarpanlı makinelere göre 35mm odak uzaklığına denk gelirken, 2x çarpanlı makineler için 25mm odak uzaklığına denk gelecektir. Bu lenslere normal açılı denmesini sebebi insan gözünün görme açısına çok yakın olmasıdır. Normal açılı objektif ile çekilmiş fotoğraflar normal insan gözü bakış açısına sahiptir.

 

dar-acili.jpg

Dar açılı (tele) objektifler: Odak uzaklıkları 50-60mm den başlayarak gidebildiği yere kadar giden objektiflerdir. Piyasada 1000mm-1200mm ye kadar bulunabilirken özel tasarlanan daha büyük olanları da vardır. Sabit odaklı olabildiği gibi zum da olabilirler. Carl zeiss 200mm f2.8 sabit odaklı olanalara ve 55-300mm de zum olanlara örnektir. Çok dar bakış açısı sağlarlar. Konunun içine girmek ve detay yakalamak için kullanılabilir.

balik-gozg.png

Balıkgözü objektifler: Aslında geniş açı grubuna giren bu tür objektifler, optiklerinde barındırdıkları farklı bir mercek yüzünden, bir üst paragrafta bahsettiğim distorsiyon etkisini en üst düzeyde gösterirler. O kadar büyük bir bakış açısı vardır ki bazı modellerde 220 dereceye bile çıkabilir. 8mm de olduğu gibi bazıları tam dairesel olurlar ve köşelerinde kararmalar olur. Bazıları ise 16mm olduğu gibi sadece bükülme etkisi yaparlar.  Normal geniş açılı 16mm'lerde bükülme etkisi çok azken, balıkgözü 16mm'lerde özel mercekler ile distorsiyon etkisi hat safhadadır. Dediğim dibi efektif olarak kullanılabilirler.

4) Özel üretim objektif türleri:

perspektif-kontrollu-tilt-shift-objektifler.jpg

Perspektif kontrollü (Tilt-Shift objektifler): Geniş açılı objektiflerde oluşan perspektif çizgilerinin özel üretilen ve çevirme-kaydırma yapabilen objektiflerle düzlemsel hale getirilebilen türlerdir. Bu lensler sayesinde bir binanın taban ve tabanında oluşan perspektif etkisi giderilebilir ve binanın en ustu ile en altı eşit uzunlukta çekilebilir. Genellikle mimari çekimlerde kullanılır.

aynali-objektifler.jpg

Aynalı objektifler: Yapısında mercekten ziyade aynalar bulunduran objektiflerdir. Telefoto lensli olarak imal edilirler. Bilindiği gibi tele lensler odak uzunlukları büyüdükçe hantallaşır. 500mm'lere 800mm'lere çıkılınca çantada taşınamayacak hale gelir. Aynalı lensler de bu hantallığı giderebilmek adına icat edilmişlerdir. Boyutları diğerlerine göre küçüktür. Fakat Filtre çapları büyüktür ve bazıları ağırdır.

makro-objektifler.jpg

Makro objektifler: Nesnelere çok yaklaşabilecek şekilde tasarlanan objektiflerdir. Gerçek makro lensler 1:1 büyütme sunabilen objektiflerdir. 1:1 büyütme sunabilmesi için farklı şekilde dizayn edilmeleri gerekir. Bir çok objektif üzerinde ‘macro' yazmasına karşın 1:1 gerçek makro yakınlaştırmasını sağlayamaz. Objektif sahibi olurken buna dikkat edilmesi gerekir.

5) Işık geçirgenliğine göre kamera objektif çeşitleri:

hizli-objektifler.jpg

Hızlı objektifler: Işık geçirgenliği diyafram ile alakalı olduğundan, diyafram açıklığı büyük objektiflere hızlı objektifler denir. Diyafram açıklığı f2.8 ve daha üstü objektifler bu gruba girer. Işık alımları yüksek olduğundan enstantane değerleri diğerlerine göre hızlı olacaktır.

yavas-objektifler.jpg

Yavaş objektifler: Kısık diyaframlı objektiflerdir. F4 ve daha kısık diyaframlı objektifler bu gruba girer. Düşük enstantane verirler ve elde çekim için dezavantaj oluştururlar. Üretim maliyetleri düşüktür.

6) Sensör boyutuna göre fotoğraf makinesi objektifleri:

full-frame-uyumlu-objektifler.jpg

Full frame uyumlu objektifler: 36mm film kullanan SLR veya tam kare sensöre (24mm x 36mm) sahip DSLR fotoğraf makineleri için üretilen objektiflerdir. Çarpanlı sensörlere göre daha büyük sensör olduğundan ışık düşürmek daha zordur ve bu zorluğu yenmek için de üretimleri daha fazla maliyetli olur. Crop sensörlere göre daha iri ve daha ağırdırlar. Aynasız fotoğraf makinesi lens özellikleri için de DSLR için olduğu gibi benzer özellikleri vardır.

carpan-faktorlu-objektifler.jpg

Crop sensör uyumlu lensler: APS-C ve M43 olmak üzere yaygın kullanılan şimdilik iki çeşidi vardır. Nikon'un cx dediği 2.7 x  (çarpanlı) olduğu gibi bazı farklı türlerini de görebilmek mümkündür. APS-C uyumlu olanla 1,5 x veya 1,6 x çarpanlı olurlar. M43 uyumlu olanlar ise 2 x çarpanlıdır. Daha küçük sensörlü makineler için yapıldıklarından dolayı Full frame makinelerde kullanılamaz. Kullanıldığı takdirde köşelerinde ciddi derecede kararmalar oluştururlar.

Paylaş!

Benzer Blog Yazıları

19.09.2024 03:53:21