Kiralık Fotoğraf Makinesi
  • Kiralık Ekipmanlar

Makro çekimler yani yakın plan çekimleri fotoğraflanmak istenen nesneye  çok yakın plandan yapılmış, detayları gösteren çekimlerdir. Küçük canlıların dünyasına inmek, doğanın ince detayları görmek adete bir tutkudur makro fotoğrafçılar için.

Makro fotoğrafçılıkta ekipman ve ışık çok önemlidir, bu yüzden mutlaka özel ekipman ve objektiflere ihtiyaç oluyor. Makro fotoğrafçılıkta böcek türleri, çiçekler veya küçük nesne parçacıkları fotoğraflanır. Bunların yanı sıra mikroskobik canlıların fotoğraflanmasında (Photomicrography) ve adli olaylarda olay yeri incelemede kullanıldığını da görürüz. Bahsettiğimiz makro çekimler tabi ki makinelerimizdeki makro modu ile çekilebilecek fotoğraflar değil. Bizim bahsettiğimiz makro çekimde nesneye 1-2cm kadar yaklaşarak veya çok daha fazla büyütme oranında yapılan fotoğraf çekimidir. 

makro-4.jpg

Bu çekimler için büyütme oranı fazla olan objektiflere ihtiyaç duyulur elbette. Ancak burada bir handikap oluyor. Büyütme oranı arttıkça objektife giren ışık miktarı azalıyor ki bu çok büyük bir sorun. Makro fotoğrafçılıkta sığ alan derinliği nedeniyle diyaframı kısarak alan derinliğini artırmaya çalışırken ışık iyice yetersiz bir hal alıyor. Çok özel ışık ekipmanları ve flaşlar kullanmak zorunda kalınıyor, o yüzden ışık miktarını azaltacak her şey makro fotoğrafçılar için büyük sorun. Ancak uygun ekipman ve ışık şartlarında başarılı fotoğraflar elde etmek mümkün. 

makro-3.jpg

Makro çekimler için en iyi aydınlatma gün ışığıdır tabi ki. Fakat konunun konumuna göre direkt olan aydınlanma, parlama ve sert gölgeler olarak ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda karton reflektör veya flaş kullanmalısınız. Fakat konu objektife çok yakın olacağı için flaş kullanımında çok parlayan  ışığın karanlık gölgeler oluşturmaması için, konunun her tarafını eşit şekilde aydınlatan ring (Dairesel) veya makro flaş kullanmak gerekir. Flaş ile yapılan çekimlerde diyaframın mümkün olduğunca kısık tutulması da akıldan çıkarılmamalıdır. 

Makro Çekim İçin Objektif Seçenekleri

Gelelim ekipman ve ışıklara, fotoğraf makinemize Makro objektifler takarak bu fotoğrafları çekebileceğimiz gibi farklı (objektiflere göre daha ekonomik) ekipmanlar kullanarak da makro fotoğraflar çekebiliriz. Öncelikle alabileceğiniz makro objektifleri sıralayalım; 

  1. Canon 100mm 2.8 Makro USM Lens
  2. Canon 100mm 2.8L IS USM Makro Lens
  3. Canon 180mm f3.5L Makro USM Lens
  4. Nikon 105mm f/2.8G VR IF-ED Mikro Lens
  5. Nikon 180mm f/2.8 D IF-ED Makro Lens
  6. Nikon 200mm f/4 D IF-ED Mikro Lens
  7. Sigma 150mm f/2.8 EX APO DG HSM Macro
  8. Sigma 150mm f/2.8 EX DG OS HSM APO Makro Objektif
  9. Sigma 180mm f/3.5 EX DG HSM Macro Lens

Aslında makro çekimleri bir çoğu iç mekanda çekilir. İçeride çekim yapmak rüzgar olmaması açısından avantajlıdır. Önemsiz gibi gelse de dışarıda çekim yaparken hafif bir rüzgarın bile fotoğrafta netlik kaybına yol açabildiğini göreceksiniz. İçeride çekimin bir diğer avantajı da ışığı kontrol edebilmeniz.

makro-kedi.jpg

Makro Çekim İçin Diyafram Ayarı

Makro objektiflerin alan derinliği küçük olur bu yüzden alan derinliğini olabildiğince genişletmeniz gerekir. Bunu da ancak diyafram ayarı (f-stop) f/22 değerinde iken yapabilirsiniz. Yakın odaklı fotoğraflarda en çok kullanılan F ayarı f/22'dir. Çekilen nesneyi maksimum odakta tutabilmek için f/22 kullanmak en iyi tercih olacaktır. Rakam yükseldikçe fotoğrafın daha büyük bir kısmı oda içerisinde kalacaktır.

Makro Çekim İçin Flaş

Hedefiniz, olabildiğince eşit bir ışıklandırma yapmak. Bu yüzden tam da bu iş için tasarlanmış Ring Flaş denilen özel bir flaş bulunuyor. Bu flaş nesneniz için gerekli olan eşit dağılımlı ışığı sağlıyor. 

makro-fotografcilik-61.jpg

Uzatma Tüpleri 

Kullandığımız DSLR makinelerimizle, objektiflerimiz arasına takılan içi boş metalden oluşan bu metal aparatlara uzatma tüpleri diyoruz. Uzatma tüpleriyle(Extension Tubes)  de makro fotoğraf çekmek mümkün. Genelde makro lens alamayanlar için tercih sebebi ve fiyatları da objektiflere göre oldukça düşük.

makro-fotografcilik-4.jpg

Körükler

Uzatma tüpü mantığıyla çalışan belirli bir sistem üzerinde hareket eden uzatma mesafesini ayarlayabildiğimiz körük şeklinde sistemlerdir. Çok büyük olmaları nedeniyle pek tercih edilmiyorlar ancak iç mekan stüdyo ortamında kullanılabilirler. Yanlız ışık problemi bu sistemde de oluşabiliyor.

makro-fotografcilik-8.jpg

Yakınlaştırıcı Mercek

Bu en ucuz yöntem diyebiliriz. Filtre gibi objektifimizin önüne takılıyorlar ve tabi ki ucuz olmaları en büyük tercih sebebi. Büyüteçle aynı mantıkta işlev görüyor. Yakınlaştırıcı merceklerde ikili yada üçlü olarak kullanılabiliyor. Bu sayede büyütme oranları artırılabiliyor.

Yani anlayacağınız makro çekim yapabilmek için pek çok alternatifiniz olmasına rağmen biraz zahmetli. Ancak o istediğiniz bir kare fotoğrafı elde edip sonuca ulaştığınız zaman alacağınız haz hiçbir şeye değişilmez. Makro fotoğrafa merak salanlar için diyeceğimiz şu ki; güneşli bol ışıklı bir günde bu işe başlayın ve biraz da sabırlı olun. Püf noktalarını öğrendiğinizde, oldukça keyifli işler çıkaracaksınız. Bir de uygun ekipmanım yok diye hiç boşa tasalanmayın kiralikfotografmakinesi'nde ihtiyacınız olan ekipmanları uygun fiyata kiralayabilirsiniz unutmayın :) Makro fotoğraf çekebilmek için Kiralık Fotoğraf Makine'sinde bulabileceğiniz lensler; Canon 100mm, Nikon 85mm ve Nikon 105mm çeşitlerini bulabilirsiniz. 

Paylaş!

Benzer Blog Yazıları

29.01.2025 01:59:34