Kiralık Fotoğraf Makinesi
  • Kiralık Ekipmanlar

Aklınızda bir fikir vardı, senaryosunu yazdınız, bir film ya da dizi çekmek istiyorsunuz. Sizin için en önemli olan ekipman kiralama işini de www.kiralikfotografmakinesi.com.tr' yi arayarak hallettiniz. Artık elinizde tüm ihtiyacınızı karşılayacak kadar kendinize ait ya da kiralık ekipman var. Tüm bunlara rağmen, küçük işler de yapsanız büyük prodüksiyonlara da girişseniz mutlaka bir kamera arkası ekibine ihtiyacınız var. Hangilerine ihtiyaç duyarsınız bilinmez ama biz sizin için kamera arkası ekibini tüm elemanlarıyla anlatmak istedik.

Yönetmen

Setin patronu yönetmendir. Neyin nasıl olacağı, hangi sahnede neyin nasıl duracağı, oyuncunun duygusu, akış gibi bütün önemli detayların çıkışı buradandır. Aynı zamanda bütün set de yönetmene bağlıdır.

Yapım Koordinatörü

Yapacağınız prodüksiyonda parayla ilgili işleriniz mutlaka olacaktır. Siz işinizin yapımcısısınız ancak aynı zamanda yönetmenlik ya da farklı bir görev de üstlenmeye karar verdiyseniz sette para kontrolüyle ilgili açığı kapatacak, alınacak şeylerin, gidilecek mekanların, ulaşım biçiminin, hareket zamanlamalarının hesabını yapacak ve setin koordinasyonunu sağlayacak bir yapım koordinatörüne ihtiyaç duyacaksınız.

Görüntü Yönetmeni

Sette yönetmenden sonra gelen en önemli kişilerin arasında yer alan görüntü yönetmeni filmin tüm teknik unsurlarından sorumlu kişidir. Işık, ve kamera birincil olarak ona bağlıdır ve çekimde en önemli iki birim de ışık ve kamera ekibidir. Ülkermizde yanlış bilinen bir gerçekte görüntü yönetmen'inin iş tanımıdır. Bizde görüntü yönetmeninin kadrajdan sorumlu olduğu düşünülür ve tüm kadraj ona emanet edilir. Halbuki dünyada görüntü yönetmeninin asıl görevi belirlenen kadrajın biçimi değil içeriğidir, renkleri ve dramatik dokusudur. Aslında kadraja yönetmen karar verir, görüntü yönetmeni ise yönetmenin istediği kadrajı doğru alabilmek adına doğru lens seçimini ve istenen dramatik ışığın karakteristiğini kurmakla yükümlüdür. Bu bahsedilen iş tanımı başlı başına çok büyük bir yükken görüntü yönetmenine kadrajı da yaptırmak büyük bir yük yüklemek anlamına gelir, dolayısıyla eğer yönetmen sizseniz ne çekeceğinizi bilerek sete gelin ki sizinle çalışan ekibe kendi yükünüz olan büyük yükler yüklemeyin.

En önemli set ekibi elemanlarını sıralamaya çalışırken aslında hepsinin birbirini tamamlayan parçalar olduğunu da unutmamak gerekir. Her aşamadaki projelerde ekibin bütünlüğü ve iş bilirliği güzel bir iş çıkarmanızı sağlayacaktır.

Sanat Yönetmeni

Sette yönetmenden sonra gelen en önemli kişilerden bir diğeri sanat yönetmenidir. Setin tüm sanatsal yapısından sorumludur. Bu sorumluluğa dekordan kostüme birçok şey dahildir. Sanat yönetmeni çekilecek filmin kadrajdaki tüm sanatsal devamlılığından sorumludur. Özellikle dönem filmlerinde önemi bir adım öteye taşınır ve filmin aktarmak istediği döneme dair kıyafet seçimleri ortam karakteristiği gibi birçok özelliği doğru ve eksiksiz aktarmak zorundadır.

Yardımcı Yönetmen

Yardımcı yönetmen, adından da anlaşılacağı gibi yönetmenin en büyük destekçisidir. Yönetmenin sette her işe el atması sanatsal kaygıları göz ardı etmesini beraberinde getirebilir, bundan dolayı ona setin hazırlanması konusunda en büyük desteği sağlayan kişi yardımcı yönetmendir. En önemli görevi çekim planı yapmak hangi sahnenin hangi gün ya da zaman çekileceğine karar vermek ve setin hazırlığını takip etmektir. Yardımcı yönetmenin hazırladığı çekim planında çekimin yeri, zamanı, sırası, kullanılacak sanatsal materyaller, devamlılığı olan kıyafetler ve birbirine bağlanacak planların bilgileri gibi çekimin devamlılığını ve düzenini kritik derecede etkileyen maddeler bulunmaktadır. Eğer yardımcı yönetmen işini layıkıyla yerine getiremezse sette bir çok problem baş gösterebilir ve ortam kaosa dönebilir.

Reji Ekibi

Reji ekibi yönetmenin set sırasındaki eli koludur denebilir. Çekim sırasındaki trafikten devamlılığa, time code tutmaktan sufle vermeye kadar birçok iş tanımıa sahiptir. Ayrıca çekim hazırlıkları sırasında yardımcı yönetmenin destekçisi olan reji ekibi sette önemli bir yere sahiptir.

Kameraman

Bir çekimin olmazsa olması kameradır. Kameraman ve asistanı çekimler sırasında kamerayı hazır tutmak ve çekimi yapmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğü hafife almamak lazım elbette, eğer kameraman iyi ve iş bilen biri ise hem görüntü yönetmeninin hem de yönetmenin işi bitirmesi tereyağından kıl çekmeye benzer.  

Işıkçı

Hem iç çekimlerde hem de dış çekimlerde doğru ışık kullanımı önemli bir faktördür. Bunu sağlayan kişi de ışıkçıdır elbette. Görüntü yönetmeninin olduğu durumlarda onun isteklerini yerine getiren ve ışığı doğru konumlandıran biri iken görüntü yönetmeninin olmadığı durumlarda ise aynı görüntü yönetmeni gibi ışığın şiddetini ve yönünü yönetmenin istediği gibi ayarlamakla yükümlüdür.

Sesçi

Sesçi set ortamında alınmak istenen sesten ve ortam efektlerinden sorumlu kişidir. Tüm ses onda sorulur ve sorumluluğu çekimler sırasında ses kalitesini bozabilecek herşeyin önüne geçmesini gerektirir.

Set Ekibi

Set ekibi her işe yarayan bir ekiptir. Onlar olmazsa set çalışanlarının ne yapacağı hakkında fikir sahibi olan yoktur denebilir. Gözle görünmeyen tüm hayati alanlarda onlar bir anda yanınızda biter ve destekleriyle tüm sorunların üstesinden gelinir. Gözle görünür teknik bir işleri olmasa da, gereken alana elektrik sağlamaktan çay kahve tedariğine, ağır taşıma ve yük taşıma gerektiren durumlardan yönetmenin masasını sürekli taşımaya kadar sette ne kadar tanımsız ve ortada kalan iş varsa set ekibinin ilgi alanına girer.  

Bizim iş deli işi olmakla beraber ekip işidir aynı zamanda. Şimdilik bahsettiklerimiz bir çekim sırasında ekibin olmazsa olmaları idi daha soraki yazılarımızda çekim öncesi ve çekim sonrası aşamalara da ayrıca değineceğiz.

 

Paylaş!

Benzer Blog Yazıları

5.12.2024 10:53:48