Kiralık Fotoğraf Makinesi
  • Kiralık Ekipmanlar

https://www.kiralikfotografmakinesi.com.tr/sigma-150-500-mm-lens

Kuş gözlemciliği ya da kuş fotoğrafçılığı yaban hayatı gözlemciliği türleri arasında en yaygın olanıdır. Bunun en önemli sebeplerinden biri ülkemize zaman zaman mevsim geçişlerinde bir çok kuş türünün gelmesi ve gözlenebilmeleridir. Kuş fotoğrafçılığı bir nevi aksiyon fotoğrafçılığı diye de adlandırılıyor çünkü çekmeye çalıştığınız hayvan bırakın poz vermeyi, sürekli hareket halinde ve insandan kaçan bir tür. Kuşları fotoğraflamak bu yüzden yüksek bir konsantrasyon ve emek istiyor. 

Kuşları gözlemlemek bizler için harika bir duygudur, insanın gözlerini şenlendirirler. Büründükleri rengarenk tüyler, havada ahenkle süzülüşleri ve cıvıl cıvıl sesleri insanı adeta büyüler. Kuş gözlemciliği yapabilmek için tabi ki önce kuşları sevmek gerekiyor. Sonra ztn merak oluşuyor araştırmaya başlıyorsunuz. Kuş gözlemciliği nerelerde yapılıyor hangi kuş türleri nerelerde bulunuyor, ne yer ne içerler en iyi nerelerden fotoğraflanabilirler hepsini öğreniyorsunuz. 

19688.jpg

Bir çok insan çok kısıtlı kuş türünü tanır. Örneğin yalnızca martıları kargaları serçeleri kumruları görür ve bilirler. Ancak kuşlar ilgilerini çekip gözlemlemeye başlarlarsa eğer çevrelerinde daha bir çok çeşit kuş olduğunu görebilirler. Saka, ispinoz, florya, iskete gibi. Hatta serçelerin, baykuşların, kargaların ve martıların bir çok farklı türü olduğunu da fark edebilirler. 

Yeniden kuş fotoğrafçılığına gelecek olursak, fotoğrafçılığın bazı alanlarında eğer o iş için özel ekipmanlarınız yoksa başarılı sonuçlar elde etmek de oldukça güç olacaktır. Doğa fotoğrafçılığı ve özelinde kuş fotoğrafçılığı bu alanların en başında gelmektedir. Kuş fotoğrafçıları ilk bir kaç denemelerinde çekim zorluklarının farkına varırlar ve bu nedenle kendilerine yardımcı olacak bütün yardımcı ekipmanlardan sonuna kadar faydalanma yoluna giderler. Merak etmeyin kuş fotoğrafçılığına yeni başlayanlar ve başlamak isteyenlerin kullanabilecekleri ekipmanlara bizim de tavsiyelerimiz olacak.

Ekipmanlara gelmeden önce eğer bir doğa fotoğrafçısıysanız uymanız gereken bazı kişisel ve çevresel koşullara değinelim. Kişisel olarak en başta gözlemci, doğada bir misafir olduğunu unutmamalıdır. Canlı cansız tüm eko sisteme saygı göstererek hareket etmelidir. Eğer varsa önceden izi bulunan patika yollardan ilerlemeli ve canlıların yaşama alanlarına zarar vermemelidir. Her canlının yaşam alanının eşsiz olduğunu kabul etmeli ve eğer bir mülkiyet varsa izin almadan girmemelidir. 

Çevresel olarak dikkat edilmesi gerekenler ise; yine en başta çekmeye çalıştığı canlının yaşam alanına müdahele etmemeli, bir şey fırlatmamalı veya canlıyı kaçırmamalıdır. Kamuflajını herkesin dikkatini çekip ilgiyi oraya çekecek şekilde kurmamalıdır.Yuvaya kesinlikle yaklaşmamalı ve yakın poz almak uğruna kuşu kovalamamalıdır. Kuşun annesinin yuvaya yarım saat gelmediğini fark ederse kamuflajından uzaklaşmalıdır. Kuşları cezbetmek amacıyla ses çıkaran araçlar kullanmamalı ve gürültü etmemelidir. Zorda kalmadıkça yapay ışık kullanmamalıdır ve kalabalık tünek ve önemli beslenme alanlarından uzak durmalıdır. Nadir bir canlı görürse o canlının alanına hiçbir şekilde girmemelidir, yetkili kurumlar dışında alanı kimse ifşa edemez. Hiçbir sebeple yumurtayı kuşu veya yuvayı eline almamalıdır. Bulunduğu alanlarda hiç bir şey bırakmamalı ve önemli hiç bir şey alamalıdır. Diğer kuş gözlemcilerinin yanlış hareketlerini uyarmalı ve onlara örnek olmalıdır.

Evet eğer bir kuş gözlemcisi olmak ve bu işi hakkıyla yapmak istiyorsanız, doğal yaşama saygınız olmalı ve bu etik kurallara uymalısınız. Şimdi işin teknik kısmına geçebiliriz :)

rize-kus-gozlem3.jpg

Kuş Fotoğrafçılığında Kullanılacak Ekipmanlar

Bodyler:

Uçan bir kuşu çekmek isteyen fotoğrafçının elinde takip yeteneği yüksek bir fotoğraf makinası olmalıdır. Sürekli netleme yöntemi makinadan makinaya farklılık gösterir. Fotoğraf makinanınızın arka arkaya çekebilme hızı da önemli bir faktördür. Kuşlar özellikle avlanırken insan gözünün gördüğünden çok daha hızlı hareket ederler. Bu tür aksiyonlu sahnelerde doğru anın fotoğrafını çekebilmek için saniyede 3-5 kare fotoğraf çekebilen kameralar gerekir. Bunun için; Canon 7D, Canon 70D, Canon 5D Mark III, Nikon D800, Nikon D7100 ve Nikon 300S ideal bodylerdir. 

Süper Tele Objektifler:

Gelelim süper tele objektiflere. Kuşlara yaklaşmak biliyorsunuz ki her zaman çok da kolay değildir. Belki aradığınız o harika poz önünüzdeki derenin karşı kıyısındadır. Bu nedenle  odak uzaklığı 400mm ve üzeri objektifler, kuşları sizin yakınınıza getirecektir :) Ancak süper tele objektifler kullanması büyük dikkat ve alışkanlık gerektirir. Kullanıcı hatalarını en çok belli eden objektiflerdir, tripod ile beraber kullansanız da titreme sonucu oluşan netsizlikler bu objektiflerle çekilen fotoğraflarda çok fazla öne çıkar. Bu yüzden fotoğraf çekerken perde hızınıza daima dikkat etmelisiniz. Canon için, Canon EF 400mm f/5.6L USM Autofocus Lens ve Nikon için, Nikon 300mm f/4 artı TC-14E II 1.4x Teleconverter kullanmanız idealdir. Bu lenslere yakın olan alternatif lensler ise, Canon 100-400L IS, Nikon 80-400 VR, Sigma 50-500, Sigma 150-500, Tamron 200-500 şeklinde sıralanabilir. Bunlar zoom lensleridir ve görüntü kalitesi açısından ideal lenslerden düşük ve daha fazla ışık isteyen lenslerdir. 

Kamera ekipmanları bu şekilde, bir de diğer ekipmanlar var. Onlara da kısaca değinelim. Kamuflaj için; kamuflaj çadırınız ve kamuflaj ağınız olmalıdır. Nikon Action 8x40 veya Bushnell Trophy 10x42 Binocular (Green) dürbünleri ile kuşları rahatça gözlemleyebilirsiniz. Tripod olarak da top kafalı döner başlıklı olanları kullanmanızı tavsiye ederiz. 

2015-3d-camo-nefes-yaprak-yowie-ghillie-sniper.jpg

Bütün bunların da haricinde yanınızda bir kuş klavuzu kitabı da taşımalısınız tabi önceden de göz atmanızda fayda var. Kuş fotoğrafçılığında en zor şey kuşlara yakınlaşmaktır ancak en önemli şey de budur. Kuşlara zarar verip ürkütmeden yaklaşmanın yollarını zamanla öğreneceksinizdir. Lensiniz ile çekmek istediğiniz kuş arasında mesafe ne kadar çok olursa araya giren su buharı tozlar vs fotoğraf kalitesini o kadar düşürür. Bu keyifli ama bir o kadar da zor fotoğraf dalına yeni başlayanlara şimdiden kolay gelsin diyoruz. 

Türkiye'de Kuş Fotoğrafı Çekebileceğiniz Bazı Yerler

63281.jpg

  1. Riva 
  2. Mogan Gölü
  3. Manyas Kuş Cenneti
  4. Kayseri'nin Develi Ovası'nda yer alan Sultansazlığı Gölü
  5. İzmir Çamaltı Tuzlası
  6. Nallıhan Kuş Cenneti
  7. Meriç Deltası
  8. Bafa Gölü
  9. Göksu deltası
  10. Kelaynakların doğum evi Birecik
  11. Efteni Gölü Kuş Cenneti

Paylaş!

Benzer Blog Yazıları

19.09.2024 02:51:35