Kiralık Fotoğraf Makinesi
  • Kiralık Ekipmanlar

Selam millet, ben .../..../.../..." tanıdınız di mi bu girişi? Tarayıcımızı açıp www.youtube.com.tr adresine girdiğimizde yarı profesyonel tüm kişisel katılımların girişidir bu.(Tamam tamam en azıdandan %90'ı böyle başlıyor) İzlediğiniz videonun sahibinin size selamı ve videoyu "bak sizin için hazırladım bro gördünüz mü?" deme şekli aslında. Son zamanının teknolojisi gibi cihazın bireysel olarak size hitap etmesi gibi düşünün. Cortana'nın, Siri'nin size hitap şekli gibi. Cihaz sizi artık kişi olarak değil kendi sahibi olarak görmesi gibi. Murtaza'ın iPhone'u, Hikmet'in Samsung'u gibi.

Peki bu katılımcılar kimdir?

Bu katılımcılara sanal alemin dili ile YouTube"r" diyoruz. Yani sizin izleyip eğlenmeniz /öğrenmeniz/gülmeniz/üzülmeniz için internete içerik üreten insanlar. Onların güzel fikirleri, markaları, tarzları ve kitleleri var.

Peki bu youtuber nasıl oluşur?

Bir sabah kalkıp "Hanım ben youtuber olucam" demek ile olur mu? Aslında olur :) Çünkü ilk başlangıç için sizin bu cümleden ve birkaç bilgisayar yazılımından fazlasına ihtiyacınız yok.

Şu ana kadar baya youtube ile haşır neşir olmuş biri olarak çoğunun ortak özelliklerini 9 maddelik bir başlık arasında toplarladım. Bu 9 madde aslında bu işe girenlerin gizli coca cola formülü gibi birşey.

1- FİKİR

 Aslına bakarsanız zurnanın zırt dediği yer bu işte en başta geliyor. Fikrinizin özgün, kişisel üretim ve dikkat çekici olması gerekir. Kısaca insanlarda merak uyandıran nev-i şahsına münhasır bir üretim!  Ancak burada size bir kolaylık sağlamak için şunu da eklemeliyim ki bu fikir ilk füzyon deneyinizi mutfağınızda gerçekleştirmek değil.Aslında televizyonda üretilen içerikler gibi diyebiliriz. Yarışma Programları, gezelim görelim yiyelim, bilimsel belgeseller, insanların sakarlıklarına güldüklerimiz gibi. Bunlardan her ne kadar çok çeşit olsa da aralarında dikkatinizi çeken ve sizi kendi kitlesine katan yapımlar var. Youtube'da da aynen böyle. Oyun çözümleri, teknoloji incelemeleri, yaratıcı video derlemeleri, ev yapımı deneyler, hayatı kolaylaştıran "hack"ler, ilginç ürün testleri vb. içeren birçok yapım var. Bunlardan birinin içeriğinde sizin kişisel bir tarzla sunduğunuz yapımlar olabilir. Fikir özgün olmasa da tarzınız özgün olmalı.Örnek vermek gerekirse kendi ilgi alanım gereği Oyun sunumlarını ve teknoloji incelemeleri dikkatimi çeker. Ve sunan kişinin tarzı itibariyle ilgimi çekerse kitlesine dahil olmak için "Abone Ol" butonuna basıveririm.

2- İsim / Marka

Sizi insanların karşısında temsil edecek, akılda kalıcı, algıya açık bir isim. İzleyiciye karşı ilk temsiliniz. En az "Fikir" aşaması kadar özenilmesi gereken 2. basamak. Sunmak istediğiniz içerikle bağlantılı olması işinizi kolaylaştıracaktır. "CyberCoder" ismini alıp sonra da Hamur işleri tarifleri sunmak sizi hedefe pek ulaştırmaz. Kanalınıza vereceğiniz isim yapacağınız işi anlatmalı. Marka, sizin insanlara sunacağınız yüzünüz. Büyük firmaları düşünün. 100 yıldır yüzleri değişmemiştir. Bunun içerisinde kanalınızın banner tasarımından, logonuza kadar her aşaması mevcut. Bir kanalda her hafta değişen bir logo görürsem açıkcası sıkılırım. Tutarsızlık gibi gelir bana. Unutmayın orası sizin sanal şirketiniz ve insanların sizi anımsaması için baştan planlanmış sabit bir duruş her zaman artı bir puan ekleyecektir size.

3- İhtiyaçlar

Diğer maddelerin soyutluğuna karşı bir youtuber'ın ihtiyaçları çok daha somuttur. Kendi tecrübelerimden yola çıkarak sıralamak gerekirse;

  • Az buçuk iş yapar bir bilgisayar.
  • İnternet bağlantısı
  • Sony Vegas tarzı video edit programları
  • Open Broadcaster Software gibi bir ekran yakalama yazılımı
  • WebCam (içeriğe yüzünüzü de eklemek isterseniz.)
  • Photoshop (video içerisine ufak görsel hazırlamaları için)
  • İlgi çekici başlıklar
  • Youtube Yardım Kanalı - https://www.youtube.com/user/YouTubeHelp?&ab_channel=YouTubeYard%C4%B1m

Bu yazılımlar size bilgisayarınızda kayıt almanıza, editlemenize ve yaratıcı eklemeler yapmanıza yardımcı olacak elzem yazılımlar ve materyallerdir.İlgi çekici başlıklarsa sizi Menüde diğer yemeklerden daha ön plana çıkaran merak uyandırıcı "Gel - Gel" ilanınızdır. Tabi bunu art niyetli kullanmamak şartıyla. Video başlığına "Ünlü oyuncu babasını vurdu" diyerek dizideki sahneyi koyarsanız bir daha uğranmayan ve bol "dislike" yiyen bir kanala dönüşürsünüz. İzlenme sayınız artabilir ancak abone ve beğeni sayınız hiçbir zaman gelişim göstermeyecektir.Birçok video içeriği ve kanal hakkında yardım alabileceğiniz Youtube Help kanalı size videolarınızı ve kanalınızı geliştirmekte büyük destek sunacak.

4- Tarz

Youtube'da sizinle aynı içerik üretimi fikrini kullanan kişilerden asıl sizi ayıracak kısım işte burada, "Tarzınız". Mutfaktan çıkmış omleti sunum şekliniz ve karşılığında adisyona yazılacak ücret ve müşteri kat sayınız.Absürd bir açıklama ile, diğer tarafta oturmuş pc başında dümdüz sunum yapan bir kişi mi yoksa oyun oynarken her kaybettiği round yüzünden kendine 2 sn'lik 12V elektrik veren biri mi? Tabiki kendinize akü muamelesi yapmayın ancak bu absürd örnekteki gibi eğlenceli tipler her zaman bu sektörde daha çok sevilecektir. Sunduğunuz omletin yanına 2 nane yaprağı yerleştirip ve nar ekşisi ile ince bir figür işleyerek sunun müşterinize.

5- Olmaması Gerekenler

İşte bu basamak sizin kim olduğunuzu ve kişiliğinizi belirleyecek yer. Çünkü burada yapmamanız gereken hataları kesinlikle kalın kalemle belirlemek gerek.Bu hataların çoğu insanlar tarafından yapılıyor ve aslında kısa vadede iş görse de uzun vadede insanların akıllarında büyük bir kara leke olarak kalıyorsunuz. Hatırlanmak istenmeyen vasat altı Youtuber listesine adınız büyük harflerle yazılıyor.

  • Başka kanallara sataşmak
  • İzlenmek için kadın kullanmak (ergenler takipte olabilir ancak kitle kalitesi yükselmez)
  • Herşeye küfür eden kabiliyetsizlere benzemek
  • İzleyicine saygısızlık etmek
  • İnsanları aşağılamak
  • Laf taşıyan ayakçı kanal olmak.
  • Fake Takipçi/İzleyici satın almak.
  • Yayınında kendi bir işe yaramayınca hatun bir arkadaşını yayında gösterip, kimse kusura bakmasın ama "seks sattırır" ilkesini bilinçaltı yönlendirmesi ile kullananlar her zaman eziktir. 

Yapımları ilgi çekmeyince sektörde adı geçen düzgün yayıncılara küfür ederek izleyicinin dikkatini çekmeye çalışan akbabalara dönüşmeyin. Bu taktikle unutmayın ancak o düzgün adamlar var olduğu için siz de varsınızdır. Küfür edip bulaştığınız kişi sizi dikkate almadığı anda bir hiçe dönüşeceksiniz.Ürettiği içerikte en ufak aksiliğe, yanlışlığa, küfür eden ezikler sadece kendi yetersizliklerini örtmen için bunu kullanırlar unutmayın.

  Kendi videolarını izleyip yorumlar kısmına en ufak eleştiri gelince bir sonraki videoda veya direkt olarak yorumun altına hakaret içerikli, eleştiriye tamamen kapalı, kendini GOD MOD ON zanneden ve hatalarını kabul etmeyen çekilmez tiplere dönüşmeyin. İnsanların sizin hakkınızdaki fikirlerine önem verin.

 Sizinle beraber random şekilde o an orada olan insanları aşağılamak kadar yetersizlik belirtisi bir "yükselme" numarası yoktur herhâlde. Ortamda 2 hatun görünce sizi satıp, sizin açıklarınızı kullanarak kızların gözüne girmek isteyen beceriksiz arkadaş olmayın lütfen.

 Yukarıda bahsettiğim başka kanallara atılan lafları derleyip video yapıp yükleyen ve gelen cevabı da aynı şekilde hazırlayıp "oooo ne dediiii" tarzı tiplerden olmayın. Unutmayın onlar kavga ettiği sürece siz varsınız. Bu tartışma kesildiği anda size ekmek çıkmayacak. "Ya sen de bi çekil ölücü müsün olm?" diyerek kenara atılan kısa vadeli bir yayıncı olacaksınız.

  Google'a fake izleyici basmak yazdığınız anca karşınıza onlarca bu tarz web sitesi bulabilirsiniz. Size belli bir ücret karşılığında sahte izleyici ve takipçi sağlarlar. Ancak bu kanalınız için son derece tehlikelidir çünkü Youtube bunu fark ettiği ancak kanalınızın tüm gelirine el koyuyor.

6- Süreç Yönetimi

 Aslında bunu yapılacaklar listesi olarak düşünebilirsiniz.100 - 1.000 - 10.000 - 100.000 takipçiye ulaşınca kanalınızda yapacağınız aktiviteleri.Videolarınızın içeriğinin kapsamlarının artması. Daha kişiselleşen bir çizginin oluşumu.

Kanala gönderilen videoların program düzeni. Çünkü bu iş aynı profesyonel diğer işler gibi tutarlılık ve düzen ister. 3 hafta yayınlanmayıp sonra 1 haftada 8 bölüm yayınlanan ve sonrasında 2 ay fragman bile yayınlamayan, bunu izleyicisine duyurmayan bir dizi ne kadar izlenir?

Kendinize işin başında bir program belirleyin. Haftada 3 video atacağım, günde bir video gelecek, haftalık bir video gelecek gibi. Ve bunun aksi bir durum olduğunda yayın gününüzde izleyicinize bunu belirtin. Kısa bir video ile bu aksiliğin ne kadar süreceğini belirtin. Bu izleyiciye önemsendiğini ve unutulmadığını hatırlatacaktır.

 

7- Tutarlılık

 İnternete kazandırdığınız içerik değerlidir. Ve kanalın çizgisini belirler. İzleyici birgün Amerika'daki Cumhuriyetçiler ve Demokratlar hakkında sizden bilgi alırken ertesi gün kanalınızda evlendirme programı görmek istemeyecektir. Kanalınızın çizgisini sabit tutun ve kendi kulvarınızda daha üretken olmaya çalışın. Daldan dala atlayan, ne olmak istediğine karar verememiş bir profil sergilemeyin. Youtuber'ı izleyen kişi yayıncının tutarlılığı sayesinde sabit kalacaktır kitlesinde. İstanbul borsası gibi değişken bir izleyici kitleniz olmaması için gelişime açık ancak değişmeyen bir yapı kurmalısınız.

8- Arkadaş/Konuk Desteği

  Bu aşamada "hadi olm yaparsın sen" diyecek birinden bahsetmiyorum tabiki. Sizinle beraber içerik hazırlamanıza yardım edecek bir arkadaşı kastediyorum. Bilgi bazlı bir kanalınız yoksa ve muhabbete dayalı bir ortam kurarken en etkili yöntemlerden biri aslında "konuk" almak.Bu yolda ilerlemiş, oyun oynarken size eşlik edecek ağzı muhabbet üretecek, eğlenmenizi ve eğlendirmenizi sağlayacak bir arkadaşınız da olabilir. Çünkü her ne kadar eğlenceli bir iş yapsanız da tek başına yaptığınızda bir yerden sonra ritminizin ve enerjinizin düşmesi kaçınılmaz olabilir. Videoda daha az konuşur hale gelebilirsiniz. Bu performans düşüşü izleyicinin merakını ve dikkatini azaltacağından uzaklaşma başlayacaktır. Durumun önüne geçmek için yanınıza alacağınız bir arkadaşınız hem ritmi yukarıda tutar hem de sizin kesildiğiniz anda yükü sırtlanıp muhabbeti taşıyabilir.

 Dikkat etmeniz gereken ise, bu yükü paylaşacağınız arkadaşınızın sizin anlık eksikliğinizi kapatacak birinin olmasıdır ve rabarbaya neden olmamalıdır. Siz birşey anlatırken başka bir yerden dem vurup sesleri üst üste bindirip kafa yoran bir tavrı olmamalı. Bu zamanla da düzeltilebilir bir zorluk. İlk zamanlar üst üste konuşma sayısı fazlayken beraber çalıştıkça bunun üstesinden gelebilirsiniz. Kamera arkasında bu durumu düzeltmek için konuşun. Birbirinize cümle fırsatı verin kayıtlarda.

9- Sabır ve Sebat

  Her oluşumun bir zaman ihtiyacı var. Yaşadığımız dünyanın bile şu günkü hale gelmesi için 4,5 milyar yıl geçti. Sizin de kanalınızın piyasada yer edinip bir youtuber'a dönüşme aşamasında göstereceğiniz sabır ve işinize göstereceğiniz sebat çok etkili olacak. 3-5 ay videolarınız izlenmeyebilir. Dikkat çekmeyebilir, kitle oluşturamayabilirsiniz. Tamam sizin 4,5 milyar yılınız yok ancak 6-9-12 ay süreçlerinde kanalınıza el çekmeden devam etmek sonunda kazanmanıza yardım edecektir.

 Fikrinizle, isminizle, tarzınızla arkadaşlarınızla çıktığınız bu yolda sabır ve sebat ile sonuca ulaşacaksınız. İlk günden 100k izlenme gelmeyeceğini kabul edin. Ve hatta ilk 3 aylık süreçte 1k izlenmek bile çok büyük bir gelişme ve fırsat değerlendirme olarak görmelisiniz. Kendinize güveninizi arttıracaktır. Küçük adımlar atarak hızlanıp koşar hale gelmek için eforunuzu, sabrınızı ve ritminizi korumak gerektiğini asla unutmayın. Zarüriyet uğruna değil de işi istediğiniz için yapın.

S.Hud Kuzeyli

Paylaş!

Benzer Blog Yazıları

28.01.2025 05:19:20