Telefonları elimizden düşürmemeye başladığımızdan beri fotoğraf makinalarına olan ilgimiz de bir küçük azaldı denebilir. İlgimiz azalmasa bile cebimizdekiyle fotoğraf çekebiliyorken makine taşımaya üşenir olduk. Haliyle fotoğraf makinalarıyla ilgili bildiklerimiz de azaldı. Bakalım makinalarla ilgili yanlış bilinen doğrular nelermiş.
1. Kameraya değil, çekene bak
Fotoğrafları beğenilmeyen ya da kendisi beğenmeyen insanlardan çok sık duyacağımız cümle: "Kameram kötü olduğu için güzel çekemiyorum." Kameraya kötü diyebilmek için öncelikli onu kullanabilecek tüm teknikleri biliyor olmanız lazım. Bunları bildikten sonra fotoğrafçı gözünüz de varsa kötü fotoğraf elde etmeniz çok zor. Yani hatayı kamerada değil kendinizde aramalısınız.
2. Megapikselin hayati önem taşıması
Birinin elinde bir kamera gördüğümüzde anında sorduğumuz şey belli. " Senin kameran kaç megapiksel?" Tamam merak ediliyor olabilir ama megapiksele göre makine seçilmeyeceğinin de farkına varılması lazım. Çünkü siz fotoğraflarınızı aktardığınız anda bilgisayarınızdan çok fazla bir şey fark etmeyeceksiniz. Sadece baskı yapan insanlar için megapiksel önemli olacaktır.
3.Gövde ve Lens'i Birleşik Sanmak
Özellikle makinayı yeni kurcalayanlar için lens ve gövdenin ayrı olması durumu oldukça şaşırtıcı geliyor. Hatta oynarken lensin çıkması "Eyvah kırıldı!"ya kadar götürüyor işi. Fakat durum farklı. Bu iki ana eleman birbirinden ayrı olduğu gibi çekim yapacağınız duruma göre de farklı özellikte lens kullanabiliyorsunuz.
4.Lensin İşlevini Anlamamak
Lensinizin boyutu fotoğraflarınızın kalitesinin artmasına yardımcı olmaz ya da sizi çok daha iyi bir fotoğrafçı yapmaz. Aynı zamanda makinanızı da lensin uzunluğuna göre değerlendirmemelisiniz. Çünkü önemli olan lensin boyutu değil barındırdığı özelliklerdir.
5. Zoom Lensi
Değişken odaklı lensler kullanım kolaylığı sağlamakla birlikte kalite konusunda sabit odaklı lenslere oranla düşük kalmaktadır. Bu sebepten lensinizin kaç x zoom yaptığından ziyade içindeki eleman ve grup sayısı ile diyafram açıklığına verdiği keskinlik etkisi daha ön plana çıkmaktadır.
6.Makinayı Fiyata Göre Değerlendirmek
En ucuzundan en pahalısına kadar her makinanın ayrı bir özelliği ve çekim alanına göre farklı işlevi olabilir. Yani sizin çekeceğiniz fotoğraf daha ucuz makinayla da iyi pozlanabilir. Büyük paralar harcamanız belki de işlevsiz bir makine aldığınızı yüzünüze vurabilir. Zira önemli olan makinenin ne kadar olduğu değil sizin ihtiyacınızı karşılayıp karşılayamadığıdır.
7.Photoshop Programlarını Makinanın Özelliği Sanmak
Photoshop programları makinanızla fotoğraf çektikten sonra onları düzenlemenizi sağlar. Makinaya ait bir özellik değildir ve kullanmak için bilgisayara ihtiyacınız vardır.
8.Makinayı Yanlış Tutmak
Makinayı elinize alıp sağdan soldan sıkı sıkı tuttuğunuzda kamera da güvende olmuyor fotoğraflar da daha iyi çıkmıyor. Sol elinizle lensi alttan avucunuza yerleştirmeniz sağ elinizle de denklaşöre basabilecek şekilde kendinizi ayarlamanız lazım. Böylece kamerayı hem daha güçlü hale getirebilirsiniz hem de daha net pozlar elde etmiş olursunuz.
9.Canon mu, Nikon mu?
Kameralarla ilgili sorulmuş tüm zamanların en klişe sorusu denebilir. Her iki markanın da kendine has özellikleri olduğu gibi, hangisini alırsanız alın ikisinde de istediğiniz pozu yakalayabileceğinizi unutmayın. Daha önce de dediğimiz gibi önemli olan markası değil sizin istediğiniz özelliklere sahip olup olmadığıdır. Eğer makine almak gibi bir düşünceniz varsa önce www.kiralikfotografmakinesi.com.tr ye gelip istediğiniz makinenin size uyup uymayacağını terchi etmeniz ve diğer makinelerle kıyaslamanız her zaman mümkün.